rekrytointiviestintä

Hakijakokemus kehittää Solitan rekrytointia

Kirjoittaja: Kati Kitti

Keskustelimme muiden HR- ja rekrytoinnin ammattilaisten kanssa hakijakokemuksen tärkeydestä ja hakijapalautteen keräämisen automatisoinnista #HRU Helsinki -tapahtumassa toukokuussa. Olimme yhtä mieltä siitä, että hakijakokemuksella on merkitystä yritysten työnantajakuvaan ja rekrytoinnissa onnistumiseen erityisesti pitkällä aikajänteellä. Silti vielä vain harva yritys Suomessa kerää palautetta rekrytoinnistaan ja vielä harvempi tekee sitä systemaattisesti.

Kirjoitin keskustelun pohjalta englanninkielisen postauksen LinkedIN:iin, josta löytyy myös pikaohje yrityksille hakijapalautteen keräämisen automatisointiin.

Työnhakijalta saatu palaute auttaa kehittämään Solitan rekrytointia

Hyvä työnhakukokemus on rekrytoinnin onnistumisen kannalta tärkein yksittäinen asia. Rekrytoinnissa onnistuminen näkyy meillä liiketoiminnan kasvuna ja laajentumisena sekä sisäisen urakierron mahdollistajana. Kun pystymme rekrytoimaan alan parhaat osaajat meille, myös asiakkaamme ja asiakkaidemme loppukäyttäjät saavat entistä parempia digitaalisia palveluita liiketoiminnan tueksi ja helpottamaan arkea.

Saimme viime vuonna yli 2700 työhakemusta, joista haastattelimme yli 600 henkilöä. Onnistuimme rekrytoimaan näistä yli 100 yrityskulttuurimme sujuvasti solahtavaa, erittäin timanttista työkaveria Helsinkiin, Tampereelle ja Ouluun. Hakijoilta saatu palaute auttaa meitä kehittymään ja pystymme sen avulla kehittämään myös rekrytointiamme kokonaisuudessa.

Otteita hakijapalautteestamme:

Kiitos nopeasta vastauksesta ja kannustavista sanoista. Erittäin hyviä vinkkejä myös hakemukseeni liittyen – tulen laittamaan ne käytäntöön. Harmi, ettei minulle sopivaa paikkaa löytynyt tällä kertaa, yhteystietoni saa ehdottomasti laittaa talteen myös tulevaa varten.Kiitos mahdollisuudesta päästä haastatteluun. Asteikolla 1-5, niin antaisin sille 5. Haastattelu meni hyvässä hengessä ja haastattelijoiden kanssa pystyi keskustelemaan rennosti. Vaikka en päässyt jatkohaastatteluun, ja tietenkin harmittaa etten saanut työtä, niin olen silti tyytyväinen siihen miten haastattelu meni. Plussapisteitä myös siitä että haastattelija soitti jälkeenpäin ja ilmoitti asiasta, tosi rohkeasti tehty! Sain myös mahdollisuuden kysyä palautetta haastattelusta ja vinkkejä siitä mitä asioita kannattaa kehittää seuraavaa haastattelua varten, mikä oli tosi mielekästä, ja myös harvinaista, sillä kukaan muu haastattelija ei ole tehnyt vastaavaa.Luonnollisesti omasta mielestäni minun palkkaaminen olisi ollut askel joka olisi aloittanut Solitan tuloksen raketoinnin, ilmastonmuutoksen pysähtymisen ja maailmanrauhan, mutta en juurikaan kokenut että parantamisen varaa olisi jäänyt. Hyvä kokemus kaikin puolin.Haastattelut olivat mukavia tunnelmaltaan ja asioita käytiin keskustellen läpi. Prosessin aikana Solitan puolelta joustettiin minun suuntaan tarvittaessa. Erittäin hyvin meni tilanne, kun halusin saada prosessin maaliin niin päätös pystyttiin tekemään ripeästi. Rekrytoinnista vastaavan henkilön sai kiinni, kun muutaman kerran jaksoi yrittää. Prosessi kokonaisuudessaan oli melko pitkä (n. 2,5kk ensimmäisestä yhteydenotosta), mutta toisaalta ymmärsin koko ajan miksi siinä kestää.Minuun otettiin nopeasti yhteyttä hakemuksen jättämisen jälkeen (noin 1 viikko). Haastatteluissa oli aina kiva ja lämmin tunnelma, kuten oli luvattu. Parasta oli se, että sen sijaan, että tuijotettiin sitä, millaista paikkaa hain, haluttiin löytää sellainen paikka, missä olisin vahvimmillani. Tällöin sekä yritys että työntekijä saavat tietysti parhaan diilin. Kun puhuin tästä vahvuuksien kartoittamisesta kavereilleni, heitä jopa huvitti, että totta tosiaan, asian voi nähdä noinkin. Sanotaan, että lopulta työntekijä valitsee yrityksen, ja tästä syystä yritys ei yksinkertaisesti voi ylenkatsoa hakijoitaan. Ehkäpä Solitalla tämä on oivallettu hyvin. Rekryprosessini kesti lopulta aika pitkään (noin 1,5 kk), mutta toisaalta se oli ymmärrettävää, koska rekrytointikulmaa vaihdettiin, jolloin myös haastattelijoita tuli lisää kuvioihin.Molempien haastattelukertojen aikataulujen sopiminen toimi ja pidin erityisesti siitä että yleisessä ja teknisessa osiossa keskustelu oli aitoa ja vuorovaikutteista (ja silti riittävän haastavaa). Olisin kaivannut hiukan enemmän keskustelua siitä kuka olen ja mitä teen IT-maailman ulkopuolella.

Kati Kitti

Kirjoittaja Kati Kitti on yksi hakijalähtöisen rekrytoinnin puolestapuhujia Euroopassa. Solita on Katin johdolla onnistunut rekrytoimaan haastavassa markkinatilanteessa 4 vuoden aikana lähes 600 IT-alan halutuinta asiantuntijaa.

Kirjoitus on julkaistu 17.5.2019 Solita.fi -blogissa.